Een laadpaal naast de deur is wel zo praktisch als u met een elektrische auto rijdt. Hoe fijn is het om niet te hopen dat er nog een plekje is bij een laadpaal in de buurt, maar zonder zorgen naar huis te rijden om de auto naast de deur aan de lader te leggen.
Wij helpen u graag bij het aansluiten van een laadpaal bij u thuis of op kantoor.
U kunt uw elektrische auto op openbare plekken opladen of thuis. Wanneer u thuis nog
geen laadpaal heeft, moet dit via het stopcontact. Dit duurt echter lang, en u heeft geen controle over het laden.
Een laadpaal heeft veel meer vermogen en laadt vele malen sneller. Veruit de betere optie is dus een laadpaal thuis installeren.
Een laadpaal installeren thuis werkt hetzelfde als een stopcontact, maar is een stuk slimmer.
Een elektrische auto is een zwaar apparaat voor uw stroomnetwerk. Echter hebben makers van laadpalen hier een oplossing voor gevonden: load balancing. Load balancing meet via de slimme meter hoeveel stroom er beschikbaar is. Wanneer iemand de oven aan doet en daardoor stroom
pakt, zal de slimme laadpaal het opladen van de auto onderbreken of met een lagere input werken zodat de zekering er niet uitspringt. Op deze manier wordt uw auto veilig opgeladen.
Slimme laadpalen kunnen verder laden wanneer de stroom tijdens daluren goedkoop is. En de laadpaal met zonnepanelen kan laden wanneer er zonnestroom beschikbaar is. Laadpalen met een app kunnen bovendien ingesteld worden zodat ze alleen op bepaalde tijden laden. Er is al veel
mogelijk en er komen steeds meer mogelijkheden bij.
Om de laadpaal goed te laten werken, zijn de groepen in uw meterkast van belang. Daarnaast zijn er de instellingen van de laadpaal, maar ook uw elektrische auto zelf speelt een rol. Er bestaan meerdere soorten elektrische auto’s en niet alle laadpalen zijn optimaal voor iedere elektrische auto. Een onderdeel waarop u moet letten is het laadvermogen.
11 kW of 22 kW laadpaal kopen?
Een laadpaal met 11 kW vermogen is geschikt voor auto’s die ook op 11 kW kunnen laden. Een auto die sneller kan laden (op 22 kW), kan dit niet uit een 11 kW lader halen. Het laadvermogen maakt voor de prijs van de laadpaal niet zoveel meer uit. Hierdoor is het slimmer om een lader met meer capaciteit naar beneden af te stellen, dan een laadpaal met weinig vermogen te installeren. Dit kan handig zijn wanneer je in de toekomst een nieuwe auto neemt. Nieuwere elektrische auto’s hebben vaak een hoger vermogen nodig.
Bij de installatie van een laadpaal zijn er verschillende dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Bijvoorbeeld wat voor soort aansluiting geschikt is voor uw meterkast, een 1-fase of 3-faseaansluiting. Ook de afstand tussen de laadpaal en de meterkast is van belang. En voor een goede installatie moet de laadpaal natuurlijk ook nog juist verbonden worden met een netwerk. Dit zijn een hoop technische klussen die vakkundigheid vereisen.
U kunt de laadpaal zelf installeren, maar er wordt meestal gekozen voor een professional.